Marie Fárová | (Agrimonia eupatoria) Řepík lékařský#1 Řepík lékařský - Agrimonia eupatoria | 08.02. 2012 14:55:15
Řepík lékařský - Agrimonia eupatoria
Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)
Řepík patří do čeledi Rosaceae. Je hojně rozšířen v Evropě, dále v mírném pásmu Asie a Severní Afriky. Rostlina je vytrvalá bylina s šikmým jednoduchým nebo rozvinutým oddenkem. V prvním roce vytváří přízemní růžici. Ve druhém roce vyrůstá přímá, chlupatá, na spodní části listnatá lodyha, která je vysoká až 100 cm. Květy jsou uspořádány v mnohokvětých klasech, nebo hroznech s krátkými stopkami a jsou žluté. Plodem je zpravidla jen jediná nažka. Rostlina kvete od července do září.
| |
| Fórum | Téma |
| Léčivé rostliny A-Z | Řepík dahurský - Agrimonia dahurica Řepík chlupatý - Agrimonia pilosa Řepík vonný - Agrimonia procera |
#2 Řepík lékařský - Agrimonia eupatoria | 11.02. 2012 13:44:34
Re: Řepík lékařský - Agrimonia eupatoria
Řepík lékařský patří k mým nejoblíbenějším léčivkám již přes 25 let. Pomáhá při nachlazení,, na namožené hlasivky je nejlepší kombinace s květem růže stolisté. Také pomáhá ve směsích při žaludečních problémech,,navíc je vynikajícím jaterním lékem atd. Při vnějším použití má vynikající hojivé účinky. Nyní kdy začíná být v kurzu konopí seté se na tuto vynikající léčivku téměř zapomnělo. Vláďa
Vladimír Vytásek
#3 Řepík lékařský - Agrimonia eupatoria | 11.02. 2012 13:58:02
Řepík lékařský roste na suché vápenité půdě - listy na rozdíl od řepíku vonného má šedoplstnaté, má 3 druhy chlupů na lodyze, dlouhé tuhé odstáté, kratší tenké zakřivené a nejkratší žláznaté. U plodů háčkovité šešule odstávají, lístky zaokrouhlené. Vláďa
Vladimír Vytásek
#4 Řepík lékařský - Agrimonia eupatoria | 11.02. 2012 20:14:02
- aknelka.ms
Ale ne všichni na řepníček zapomněli, já teda určitě ne. Už dlouhou řadu let mi roste na zahradě, množí se sám, tam kde nevadí, ho nechávám a sklízím a suším.
Trošku mě zlobí, že nažky nosí domů můj pejsan a pak je musím vyčesávat, ale on to asi dělá schválně kvůli tomu česání
)