Letničky - poradna

Téma
Astra čínská

Astra čínská - pěstování

Při pěstování je nutné rovněž dbát na každoroční střídání stanoviště, a to z důvodu napadání aster houbami rodu Fusarium. Toto onemocnění, kterému se také říká „padání aster“ se projevuje na již vzrostlých rostlinách, nejprve vadnou a žloutnou listy na jedné straně stonku, později…
Gazánie plnokvětá

Balkonovky, letničky

Balkonovky, letničky..moje letničky, truhlíčky a jiné krásky...
Gazánie zářivá

Gazánie - předpěstování sazenic

Prosím, ako je to s predpestovaním sadeničiek. už ich treba zasiať. Vzhľadom na "veľkosť" semienok gazánie a na ich citlivosť pri presádzaní, pikyrujú sa? Dík.
Kosmatovník srdčitý

Kosmatovník srdčitý - pěstování

Tuto rostlinku jsem si přivezla z Řecka, kde se jí opravdu daří. V Holandsku je na ní poněkud chladno a moc vlhko. Před zimou odtrhnu několik řízků a zasadím do květináče. Lehce zakoření a zimu doma krásně přežijí. Po zmrzlých je vysadím na slunečné místo. Je to sice trvalka, ale není otužilá.
Brutnák lékařský - včelka s posbíraným pylem

Letničky - jedlé květy

Mnohé letničky nejen krásně vypadají, ale také výborně chutnají. Jejich květy mají jemnou, kořennou vůni a lákavou chuť. Kromě lichořeřišnice, měsíčku a brutnáku jsou jedlé také sedmikrásky, petúnie, mečíky, levandule a listopadky či topolovky. Za ochutnání stojí také plátky růží či…
Petúnie zahradní

Letničky - převislé květiny na balkon

Dotaz: Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, mám balkon, na který svítí slunce celý den, orientace JV. Které převislé květiny byste nám doporučila? Děkuji za radu. Odpověď: Vysadit můžete např. petunie, surfinie, převislé muškáty, sporýš nebo Milion bells.. Petunia x hybrida - petúnie zahradní…
Begónie

Letničky do stínu

Letničky, které je možné pěstovat ve stínu - inspirace Seznam některých letniček vhodných do stínu: begonie, kejklířka, klanokvět, laločnice, lobelka, luštěnice, maceška, netýkavka, pochvatec, tabák. Begonia - begónie Mimulus x hybridus - kejklířka Schizanthus pinnatus - klanokvět zpeřený 'Hit…
Aksamitník rozkladitý

Letničky k řezu

Letničky k řezu - inspirace Seznam letniček k řezu: aksamitník, astra čínská, černucha, hlaváč, hledík, hrachor vonný, kopretina, molučenka, nestařec, šater, slunečnice, sporýš, stračka. Doplníte názvy a obrázky dalších rostlin? Tagetes patula - aksamitník rozkladitý Callistephus chinensis - astra…
Černooká Zuzana

Letničky pnoucí

MINA - Mina lobata – výška 3 m, místo slunné, půda nepřesušená. Výsev únor-duben ve skleníku, výsadba ven v květnu. Kvete od června. Má trojlaločnaté listy. Má hrozny červenožlutých květů. Sázíme k pergolám. Upřednostňuje bohatou, provzdušněnou, ale nepřesušenou půdu.
Pochvatec ozdobný

Letničky pro listy

Seznam některých letniček pěstovaných pro listy: begonie stálokvětá (kultivary s bronzovými listy), bytel, laskavec, lebeda, lichořeřišnice (série Alaska), pelargonie s panašovanými listy, perila, pochvatec, skočec. Doplníte názvy a obrázky dalších rostlin? Solenostemon scutellarioides - pochvatec ozdobný…
Hrachor vonný 'Villa Roma Scarlet'

Letničky pro vůni

Seznam některých voňavých letniček: fiala, hrachor vonný, laločnice, nocenka, otočník, pupalka, petúnie, rezeda vonná, tabák Doplníte názvy a obrázky dalších rostlin? Lathyrus odoratus - hrachor vonný 'Villa Roma Scarlet' Lobularia maritima - tařicovka přímořská Mirabilis - nocenka Heliotropium arborescens…
Dřepčík řepný - dřepčíci na lichořešenici

Lichořeřišnice - škůdci, skákavé potvůrky

Lichořeřišnici mi napadli takoví malincí černí skákaví broučci, asi se z toho už nevzpamatuje (a já také ne :(, úplně listy vykousali a je z ní torzo. Co je přitáhlo a jak na ně případně příští rok? Chaetocnema tibialis - dřepčík řepný - dřepčíci na lichořešenici
Lichořeřišnice větší

Lichořeřišnice - výsev

Typy lichořeřišnice kapucínské, které nevytvářejí výhony, vysejte po posledních nočních mrazech jako obrubu záhonu a jako letní náhradu řeřichy seté ( Lepidium sativum). Mezi rostlinami v řádku by měla být vzdálenost 10–15 cm. Rada z rubriky Co je důležité v dubnu Tropaeolum majus - lichořeřišnice…
Měsíček lékařský

Měsíček - pěstování

Hodí se v této době ještě vysévat měsíček. V květinách prodávají semínka měsíčku, ale je to nějaká nová odrůda. Vypadá moc zajímavě. Tak bychom ho chtěli ještě vyset.
Mochyně peruánská

Mochyně jedlá - pěstování

Dají se u nás vypěstovat plody mochyně jedlé?
Mochyně peruánská - jedlé plody

Mochyně peruánská - pěstování

Nemáte někdo zkušenosti s pěstováním mochyně peruánské. Chtěla bych si ji vysét, nebo je lepší koupit rostlinku? Jak v případě výsevu postupovat? Je to trvalka?
Mochyně peruánská

Mochyně peruánská - pěstování

Koupili a vyseli jsme si do sadbovačů semínka mochyně peruánské. Už je to asi 3 týdny od výsevu a stále se neukazuje alespoň náznak růstu. Je mě to divné, všude o ni píší, jak rychle a bujaře roste, tak jsem myslela, že její předpěstování nebude žádný problém. Nevím, zda jsem třeba semínka…
Moud - molice

Moud, molice - správné přezimování

Jak přezimovat molici? Z řízků na jaře i přes léto ochotně koření,roste i prospívá,velké rostliny vydrží v chladnu/jako muškáty/jen do ledna a pak seschnou.Jednou jsem zkusila zařízkovat koncem srpna,taky nic,náhodou se mi povedlo jednu sazenici přechovat aniž jsem si jí všimla.Byla to ta srpen/září/…
Jarní Flora Olomouc - muškáty

Muškáty - pěstování

Dotaz: Bohužel mi v květnu namrzly muškáty, můžu je je ještě nějak zachránit? Odpověď: Muškáty sestřihněte až do zdravé části. Jarní Flora Olomouc - muškáty
Muškáty - poškození listů

Muškáty - poškození listů

Na listech muškátů se ze spodní strany objevují puchýřky, viz foto, co to je? Dělají to hlavně ty převislé.
Nocenka

Nocenka - pěstování

Pěstuje zde někdo nocenky? V jakých barvách, pěstujete ze semínek nebo z hlízek? Kdy vysazujete případně vyséváte a jak hluboko? Já jsem nocenku objevila teprve vloni a letos ji chci zkusit vypěstovat ze semínek tak jsem zvědavá zda se mi to povede. Pokud někdo máte zkušenosti podělte se. Ráda se přiučím.…
Noholist himálajský - rostlina s květem

Noholist - pěstování

Dostala jsem na podzim pár semen noholistu. Ty jsem zasadila, poraďte, prosím, s pěstováním.
Muškát převislý

Odstraňování uvadlých květů

U samočisticích balkonových květin, jako jsou „minipetúnie“ ( Calibrachoa), odpadnou odkvetlé květy samy od sebe, u jiných však zůstávají dlouho na rostlině. Když je budete průběžně odstraňovat, zjistíte, že rostlina místo semen tvoří stále nová poupata. Rada z rubriky Co je důležité v červnu…
Letničky

Pěstujeme letničky - fotogalerie

Já přezimuji jenom pelargonie vzpřímené a plnokvěté převislé a fuchsie. Surfinie a jednoduché převislé pelargonie každoročně kupuji nové. Letos jsem měla 42 truhlíků, na všechny místo v zimě opravdu nemám. :)

Pěstujeme letničky - pikýrování

Dotaz: Dobrý den, nemůžeme se shodnout, kdy je správný čas pikýrovat letničky. Lze to nějak určit dobou od kdy byly vysety nebo velikostí rostlinek, případně počtem lístečků apod? J.N. Odpěvěď: Dobrý den, obecně je doporučováno přepichovat semenáčky po vytvoření 1-2 pravých lístků. Semenáčky…
Bytel metlatý

Pěstujeme letničky - výsev letniček

Výsev letniček v únoru V druhé polovině měsíce se vysévají semena letniček, které chcete vysadit na venkovní záhony. Patří k nim například netýkavky ( Impatiens), vilec ( Cobaea), lobelka, šalvěj zářivá ( Salvia splendens), limonky, smatavka ( Thunbergia), cinerárie ( Senecio cruenthus) a rovněž…
Gazánie zářivá - sazenice

Pěstujeme letničky - zaštipování

Sazenice letniček porostou kompaktněji a nasadí více poupat, když jim zastřihnete konce výhonů. Horní jeden až dva páry listů uštípněte prsty nebo odřízněte nožem. To podpoří rašení postranních pupenů. Rada z rubriky Co je důležité v květnu Gazania rigens - gazánie zářivá - sazenice
Petúnie - pěstování

Petúnie - pěstování

Semínka petunií vysévám v tuto dobu (polovina února) do malých pěstebních sadbovačů, nebo malých kelímků do výsevního substrátu, je dobré koupit supresivní, pro omezení výskytu smutnic. Preventivně hned přidám kolem žluté lepové desky. Drobná semínka zaseji nahusto na povrch substrátu, jen lehce…
Petúnie - předpěstování petúnií

Petúnie - předpěstování petúnií

Dneska jsem zasadila semínka petúnií, našla jsem si k tomu pár rad, třeba se budou hodit i osatním Předpěstování sazenic Osivo petúnií vysejte v únoru až březnu. Lednové výsevy nejsou vzhledem k nižší intenzitě světla vhodné. ■ Po dobu klíčení udržujte teplotu 20–22 °C a vysokou vzdušnou…
Surfinie

Petunie, surfinie - pěstování

Surfinie budu mít letos již sedmým rokem. Dávám je do do oken, kde jsou chráněny proti dešti a jdou tam velmi dobře. Bohužel pod dlouhým převisem se daří i mšicím a molicím, v říjnu mi je tito škůdci zlikvidovali. Do samozavlažovacích truhlíků používám výhradně substrát pro surfinie z Rašeliny…

5 článků v tomto tématu: Letničky

04.10.2018 Cosmos bipinnatus - krásenka zpeřená
Cosmos bipinnatus - krásenka zpeřená; foto: Cosmos bipinnatus - krásenka zpeřená (PIXABAY): 11267
27.08.2018 Centaurea cyanus - chrpa modrá
Centaurea cyanus - chrpa modrá: 11165
15.08.2018 Balkonové truhlíky
Balkonové truhlíky: 11125
06.08.2018 Carthamus tinctorius - světlice barvířská
Carthamus tinctorius - světlice barvířská; foto: Carthamus tinctorius - světlice barvířská (PIXABAY): 11091
03.08.2018 Borago officinalis - brutnák lékařský
Borago officinalis - brutnák lékařský; foto: Borago officinalis - brutnák lékařský (PIXABAY): 11087