Marie Fárová: Paprika křovitá - Capsicum frutescens 'Duke Pequin'
Jiný název: Chilli paprička
Čeleď: Solanaceaelilkovité
Místo: Dendrologická zahrada Průhonice
Až 30 000 SHU
Stupeň pálivosti paprik a chilli papriček udává tzv. Scovilleho stupnice (jednotkou je Scoville heat units - SHU). Papriky z rodu Capsicum obsahují látku kapsaicin, která stimuluje receptory nervových zakončení jazyka a tím vyvolává menší či větší pocit pálení v ústech. Výše SHU odpovídá přítomnému množství kapsaicinu. Obsah kapsaicinu v chilli papričkách závisí na odrůdě, počasí, pěstebních podmínkách a stáří plodu. Nejvíc kapsaicinu je v plodu, kde jsou semínka spojena s dužninou.
cz
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
cz
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
cz
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
cz
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
cz
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Duke Pequin' (Capsicum frutescens)
Marie Fárová: Paprika křovitá - Capsicum frutescens 'Zimbabwe Birds Eye'
Jiný název: Chilli paprička
Čeleď: Solanaceaelilkovité
Místo: Dendrologická zahrada Průhonice
50 000 - 175 000 SHU
cz
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
cz
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
cz
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
cz
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
cz
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
Paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye' (Capsicum frutescens)
Hana Jirků: Paprika křovitá - Capsicum frutescens
- do Evropy ji Španělé přivezli jako tzv. Indiánsky pepř
- je to keřovitý druh z tropického a subtropického podnebí Indie, Thajska, Vietnamu, Afriky, Japonska, Číny a J. Ameriky
- mají drobné plody různých tvarů a barev
- nejvíc se využívají na Kavkazu a Balkáně
- jejich pálivost zvyšují jejich semena

Poznámka: byla nalezena i v hrobkách v Peru
Hana Jirků: Paprika křovitá - Capsicum frutescens

Účinnou látkou je kapsaicin, rostliný alkaloid, který slouží rostlinám k odpuzování škůdců.
Poprvé ho izolovali na začátku 19. století a synteticky byl připraven v r. 1930. Je rozpustný v tucích a alkoholu. Proto pokud vám bude hořet pusa, tak sáhněte po mléce, kefíru nebo kořalce. Pokud zažijete tu ' druhou' pálivost, tak pomůže studená voda a zatnuté zuby.

Capsicum frutescens - paprika křovitá Duke Pequin

Capsicum frutescens - paprika křovitá 'Duke Pequin'

Capsicum frutescens - paprika křovitá Zimbabwe Birds Eye

Capsicum frutescens - paprika křovitá 'Zimbabwe Birds Eye'

Pálivost je měřitelná, jednotkou je SHU neboli Scovilleova jednotka.
Je pojmenovaná po americkém chemikovi Wilburu L. Scovillem ( 1864 - 1942 ). Svou metodu představil roku 1912. Metoda je založena na roztoku cukru + vody a paprikách, kdy se tento roztok tak dlouho ředí až se úplně ztratí jeho pálivost.

Např. Habeněro se ředilo 300 000x vodou a to je 300 000 SHU.
16 000 000 čistý Kapsaicin
9 000 000 Nordihydrocapsin
1 000 000 Bhut Jolokia
350 000 - 580 000 Red Savina habaňero
100 000 - 350 000 Habaňero
30 000 - 50 000 Tabasco
5 000 - 23 000 Servano
5 000 - 10 000 Chippotle ( uzené papričky )
2 500 - 8 000 Jalapeňo
1 000 - 2 000 Poblano
100 - 500 Pimeto
0 Sladká paprika