Ing. Miloš Krump: Štěrbák zahradní - Cichorium endivia
Cichorium endivia neboli též i endivie je zelenina, která byla pěstována již ve starověku. Pěstuje se hlavně pro hořčiny, které pozitivně ovlivňují činnost zažívacího traktu.

Z botanického hlediska je endivie jednoletá  asi 80 až 120 cm vysoká rostlina z čeledi Asteraceae. Je tvořena listovou růžicí o velkém počtu listů lišících se dle odrůdy barvou, vzhledem či způsobem vykrajování čepele. Květy jsou modrébělavé uspořádané v úborech. Cichorium endivia je cizosprašná rostlina. Plodem je nažka.

Štěrbák obsahuje asi 94 % vody, 2 % vlákniny, 4 % sacharidů, 1,3 % bílkovin, 0,2 % lipidů a 1 % popelovin. Z minerálních látek je zde zastoupen Ca, K a Fe.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.