Ing. Miloš Krump: Skořicovník pravý - Cinnamomum verum
Synonyma: Camphorina cinnamomum, Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum barthii, Cinnamomum bengalense, Cinnamomum biafranum, Cinnamomum bonplandii, Cinnamomum boutonii, Cinnamomum capense, Cinnamomum carolinense var. oblongum, Cinnamomum cayennense

Další názvy: skořicovník cejlonský, skořice

Cinnamomum verum je vždyzelený asi 6 až 10 m vysoký aromatický strom z čeledi Lauraceae s rezavě hnědou borkou. Listy jsou vstřícné, jednoduché, vejčité až vejčitě eliptické, svrchu leskle zelené, při rašení nápadně červené. Květy vyrůstají ve vrcholičnatých květenstvích a jsou drobné, vonné a žlutavě zabarvené. Plodem je tmavozelená až hnědočervená vejcovitá bobule.

Skořicovník je prastaré koření  známé ze starého Egypta a Číny. Jako koření se používá kůra, která se sloupává nejčastěji z dvouletých větví. Nejčastěji se využívá celá nebo mletá jakokoření do pečiva, cukrářských výrobků, dále do likérů, svařeného vína či kompotů. Z listů a kůry se získává silice, která se přidává do nejrůznějších nápojů, či se využívá v lékařství při nachlazení nebo chřipce.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Skořicovník pravý (Cinnamomum verum)
Skořicovník pravý (Cinnamomum verum)
cz
Skořicovník pravý (Cinnamomum verum)
Skořicovník pravý (Cinnamomum verum)