Ing. Miloš Krump: Hřebíčkovec kořenný - Syzygium aromaticum
Synonyma: Caryophyllus aromaticus, Caryophyllus hortensis, Caryophyllus silvestris, Eugenia aromatica, Eugenia caryophyllata, Eugenia caryophyllus, Jambosa caryophyllus, Myrtus caryophyllus

Další názvy: hřebíčkovec vonný, hřebíkovec kořenný, hřebíček vonný

Syzygium aromaticum je 10 až 15 m vysoký vždyzelený strom z čeledi Myrtaceae s kuželovitou korunou a šedou hladkou borkou. Listy jsou vstřícné, vejčitě kopinaté až podlouhlé, svrchu tmavozelené, lesklé, na rubu matně světle zelené s četnými siličnými žlázkami. Čtyřčetné květy se vyznačují červenou trubkovitou češulí, korunní lístky jsou načervenalé nebo bílé. Plodem Syzygium aromaticum je elipsoidní bobule na vrcholu s vytrvalým kalichem, dužnina je purpurově zbarvená a obsahuje 1 až 2 poměrně velká semena.

Jako koření se využívají nerozvitá květní poupata, tzv. hřebíčkový květ či hřebíček, jež obsahuje od 15 do 21% silice, jejíž hlavní složkou je eugenol. Hřebíček se dává např. do omáček, kompotů, sirupů, dále nachází využití v likérnictví nebo v kosmetice.

Destilací poupat, větví a plodů se získává tzv. hřebíčkový olej, jež se využívá v lékařství či v kosmetice.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum)
Hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum)