Marie Fárová: Artyčok kardový - Cynara cardunculus
Jiný název: Karda
Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité
Místo: Dendrologická zahrada Průhonice

Karda je stará zelenina ze středomoří, u nás stále vzácná. V teplých krajích vytrvalá, u nás jednoletá bylina. Z mohutné rostliny se konzumují pouze řapíky, nejlépe bělené. Obsahují cynarin a řadu organických, zdraví prospěšných kyselin. Z minerálů vápník a fosfor, vitamíny ze skupiny B a vitamín C. Řadí se k lahůdkovým zeleninám vhodným pro diabetiky, žlučníkáře a revmatiky. Konzumuje se po tepelné úpravě, podobně jako chřest. (Citováno z informační tabulky v dendrologické zahradě).
cz
Artyčok kardový (Cynara cardunculus)
Artyčok kardový (Cynara cardunculus)
cz
Artyčok kardový (Cynara cardunculus)
Artyčok kardový (Cynara cardunculus)
cz
Artyčok kardový - květ (Cynara cardunculus)
Artyčok kardový - květ (Cynara cardunculus)
cz
Artyčok kardový - květ (Cynara cardunculus)
Artyčok kardový - květ (Cynara cardunculus)
cz
Artyčok kardový - květ (Cynara cardunculus)
Artyčok kardový - květ (Cynara cardunculus)
Další informace v článcích o rostlinách
Cynara cardunculus - artyčok kardový Cynara cardunculus - artyčok kardový
Kardy, botanicky artyčok kardový (Cynara cardunculus), jsou ve Francii a ve francouzské části Švýcarska tradiční vánoční zeleninou. Pro jejich pěstování je důležité vybrat si slabě ostnitou odrůdu …