Ing. Miloš Krump: Varný typ
Varný typ udává vlastnosti hlíz po uvaření a tím i konzumní použitelnost brambor.

Rozlišují se varné typy: A, B, C, D

Typ A je vhodný zejména do salátů, dále pro vaření ve slupce na loupačku nebo jako příloha (hlízy jsou po varu pevné, tuhé, lojovaté, nemoučnatí se ani nerozváří po delší dobu varu)

Typ B je vhodný pro univerzální využití, hodí se do salátů, polévek, gulášů či pro restování (po varu se hlízy částečně rozsypávají a mírně moučnatí)

Typ C je vhodný pro přípravu kaší a těst, používá se pro přípravu hranolků, bramboráků a bramborových placek (po varu hlízy moučnatí a rozsypávají se, jsou tzv. rozvářivé)

Typ D je vhodný pro průmyslové zpracování

Velice často se však můžeme setkat s označením tzv. přechodných typů A-B nebo C-D.

Solanum tuberosum - brambor hlíznatý Valfi

Solanum tuberosum - brambor hlíznatý 'Valfi'

Solanum tuberosum - brambor hlíznatý Keřkovské rohlíčky

Solanum tuberosum - brambor hlíznatý Keřkovské rohlíčky


Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.