Kartáčem a mýdlovou vodou jsem odstraňovala i rez hrušňovou z jalovce. My taky na špinavé ruce používáme mýdlo, proč ne na naše rostlinky.

Zimní výtrusy jsem úplně zničila, roztekly se v mýdlové vodě pod jalovcem a neměly šanci se z mýdla rozprášit do okolí. Na trávě, ani na listech jahodky indické, které byly v minulém roce posety letními oranžovými výtrusy jsem už po této akci neviděla. Ve rzích se moc nevyznám. Existuje více druhů. Hrušňová, růžová a možná ještě další. Ta moje rez v Holandsku bude rez růžová, protože se každoročně objevuje na listech Proskurníku. I když silně napadené listy otrhávám, stále se objevuje. Příroda je tak rafinovaná, že ani rez nenechá vymýtit a výtrusy se vytváří i na stoncích, které ustřihnout nechci. Hmyz ji stejně donese ať děláte co děláte. Květy mám tak i tak pěkné, takže není škodlivá, ale není pěkná.

Všechno jde tak, jak má jít.
Dnes mně padla do oka jedna zvadlá větvička (vypadala jak zlomená) na Juniperus media = Jalovec prostřední . Podívala jsem se do 'stromku' a málem jsem dostala infarkt. Tolik větviček napadené nějakou houbou. Nevím, jestli jde o rez hrušňovou nebo o nějakou rakovinovou houbu např. kabatinu. Máte někdo zdání, co by to mohlo být? Ztrhla jsem hrbolky malým nožíkem a rukama a poté tato místa umyla mýdlovým roztokem. Jinak jalovec vypadá pěkně zeleně.

cz
Jalovec prostřední (Juniperus pfitzeriana)
Jalovec prostřední (Juniperus  pfitzeriana)
cz
Jalovec prostřední (Juniperus pfitzeriana)
Jalovec prostřední (Juniperus  pfitzeriana)
cz
Jalovec prostřední - útvary na větvi (Juniperus pfitzeriana)
Jalovec prostřední - útvary na větvi (Juniperus  pfitzeriana)
Dobrý den, no podle mé zkušenosti když jsou jalovce napadené rzí hrušňovou a mají na větvičkách rezaté gelové tobolky, tak jim nepomůže vůbec nic. Naše jalovce pomalu usychají, bohužel. Ani při konzultaci v zahradnictví či v Průhonickém parku mi nikdo neporadil Postřik prý nepomůže Pomáhá jen prevence před napadením) a pak nezbývá nic jiného než jalovce zlikvidovat. Marcela
Jalovců je velice hodně druhů. Často vídáme vysázené jalovce, které vypadají jako velikánské keře, nebo poléhavé jalovce. Vím jenom o jednom druhu, na kterém rez hrušňová nepřezimuje. Je to velice vzácný kultivar 'Glauca' jalovce polehavého, nebo-li kobercovitého ( Juniperus horizontalis  s ocelově modrým jehličím. Příroda rozsáhlou výsadbu reguluje plísněmi, takže, když se mi to stane, tak se s tím smířím a vysadím něco jiného. 'Změna je život'. Teď mne napadlo, že nás příroda rzí hrušňovou upozorňuje na to, že nerovnováha v přírodě může ohrozit pro nás nepostradatelné rostliny. Ukazuje nám to na hruškách, na jednom z nejstaršího druhu ovoci, pro nás Evropany velmi  důležité ovoce. Naše příroda je neskutečně dokonalá a chytrá.  wink ! ! ! !  Přikládám foto jalovce polehavého - hostitel rzi hrušňové.

cz
Jalovec polehlý (Juniperus horizontalis)
Jalovec polehlý (Juniperus horizontalis)
U mě se to týká jalovců poléhavých, ale jaký je to druh nevím, některé jsou i stříbrné, jak popisujete YOS výše.  Ano, změna je život, ale mám veliké plochy(i 200 m2), a některé jsou osázené už 80 let, tak to není jen změna, ale hlavně pěkná dřina! Je ale pravda, že osazuji něčím úplně jiným a hrozně mě to baví a jsem příští rok zvědavá na výsledek až se to trošku rozroste. Marcela
Dobrý den,
vykácet jalovce určitě pomůže, ale nesmí být žádné ve vzdálenosti cca 400 m vzdušnou čarou (podle zahradníků) a to je už docela slušná vzdálenost. Takže nevím, jak daleko máte ostatní zahrady či zahrádky. A pak určitě bude třeba ošetřit nějakým postřikem i tu hrušeň. Já nakažené jalovce všechny postupně likviduji (mám veliké plochy), protože stejně usychají. A nově zasazené hrušky jsme se museli bohužel vzdát právě z důvodu sousedních zahrad, protože ne všechny jsou udržované. Marcela
Další informace v článcích o rostlinách
Rostlinolékař: rez hrušňová na listu hrušně Rostlinolékař - rez hrušňová
Včasná ochrana proti rzivosti hrušně Rez hrušňová je houba, která během svého vývoje střídá rostliny – hostitele: přezimuje na okrasných jalovcích (nikoliv na jalovci obecném; Juniperus communis). Z jalovců jsou spory na jaře přenášeny na hrušně a na podzim …
Rostlinolékař - rez hrušňová, Gymnosporangium sabinae (PROVOBIS) Rostlinolékař - rez hrušňová
Preventivně proti rzi hrušňové Typické žlutohnědé skvrny objevující se už v červnu na listech hrušní způsobuje rez hrušňová, která přežívá zimu na větvích jalovců (viz obrázek). Spory této houby se v létě uvolňují z hnědých struktur na spodní …
PRO VOBIS, s.r.o. | 16.01. 2012
Rostlinolékař - rez hrušňová Rostlinolékař - rez hrušňová
Ochrana proti rzi hrušňové Žlutooranžové skvrny na vrchní straně listů jsou prvním příznakem napadení stromu houbovou chorobou rzí hrušňovou. Později se na spodní straně listů objeví rezavohnědé „neštovičky“. Slabé napadení nepůsobí vážné škody …