Ing. Miloš Krump: Ananasovník chocholatý -
Ananas comosusSynonyma:
Ananas ananas,
Ananas argentata,
Ananas aurata,
Ananas bracteatus,
Ananas bracteatus var.
hondurensis,
Ananas bracteatus var.
paraguayensis,
Ananas coccineus,
Ananas comosus f.
sativus,
Ananas comosus var.
variegatus,
Ananas debilis Další názvy:
ananas chocholatý,
ananas pravýAnanas comosus je víceletá asi 150 cm vysoká rostlina z čeledi
Bromeliaceae, jež vytváří
přízemní růžici mečovitých listů, na okraji zubatých a ukončených ostrou špičkou. Ze středu se vytváří zkrácená lodyha, která je zakončená
šišticovitým květenstvím. Ve šroubovici uložené květy jsou podepřeny tuhými krycími listeny. Skládají se ze 3 volných lístků kališních a 3 jemných plátků korunních, zpočátku modravé, později šedavé barvy. Po oplození stonek květenství ztloustne a z každého květu se vyvine
bobule. Bobule se srůstají ve zdužnatělou bázi svých listenů a mění se v typické
šiškovité plodenství jež je zakončené chocholem zelených listů.
Ananas comosus pochází ze Střední a Jižní Ameriky.
Plodenství obsahuje asi 85 % vody, 0,4 %
bílkovin, asi 0,1 %
tuků, 11,5 %
sacharidů, 0,5 %
vlákniny a 0,4 %
minerálních látek.
Ananas se pojídá v čerstvém stavu, ale upravuje se dále pak
kandováním,
sušením,
mražením či
konzervováním. Vyrábějí se z něho džemy, želé, marmelády či sirupy.
Ananasová šťáva se zkvašuje na různé alkoholické nápoje. Listy obsahují asi 8 % vlákna (tzv.
ananasového hedvábí) ze kterého se vyrábí příze pro různé tkaniny.