Psa treba vychovávať odmalička. Moji rodičia mali vždy nejakých psov - na dedine je to tak, ale hoci trávnik ukážkový nebol, pes vždy vedel, kde má na výkaly miesto. Nehovorím, že sa občas niečo nestalo. Ale časom sa naučil, že po záhonoch sa nebehá. Pri kúpe psa sa treba rozhodnúť, či zmeníme trávnik z pozície ukážkový na pozíciu úžitkový. My máme malý pozemok a ja mám všade kvety. Tak psíka nemáme.
Souhlasím s paní Marvellou a paní Bresticovou. Vše spočívá ve výchově psa od útlého mládí a hlavně v důslednosti.
Měli jsme 12 let psa velkého plemene, máme poměrně velký neoplocený pozemek u chalupy. Než jsme jej poprvé přivezli na chalupu, udělal jsem kolem záhonů plůtek - kolíky vysoké 50 cm, dvě linie provázku nad sebou. Stačilo to, po cca 2 měsících jsem mohl ohrádku odstranit - i když byl jako štěňátko hodně hravý, i při nejdivočejších hrách se záhonům vyhnul. Jako značkovací body tam měl spoustu vzrostlých borovic a i když tam máme několik rhododendronů, ty nepoškodil. Velkou potřebu konal  mimo areál, pouze dvakrát jsme našli jeho exkrementy, ale to bylo asi jen proto, že to ven nestihl. Měl zřejmě nějakou zábranu, že si  své okolí nesmí znečistit.
Každý pes je samozřejmě jiný, ale uznávám zásadu, kterou razil cvičitel na psím cvičišti : "Nejsou blbí psi, ale blbí majitelé". Nebo také : Jaký si to uděláš, takový to máš.