YOS: Každý rok si udělám z 1kg
jablek domácí
jablečný ocet. Jen se podívejte do internetu na co všechno funguje.
Výroba je velice jednoduchá a rychlá. Jen nesmíte použít kov, když odstraňujete zaschlý květ a strouháte.
Nastrouhané jablka dáme do 4-litrové sklenice, zalejeme 2 l studené nepřevařené vody. Zakryjeme talířkem a necháme 10 dnů při pokojové teplotě kvasit. Denně promícháme, vždy vařejku opláchneme. po 10 dnech po částech přecedíme přes řidčí plátno, nejlépe gázu do jiné 4l sklenice a vždy drtiny dobře vyždímáme a suché drtiny vyhodíme. Zakryjeme talířkem a necháme 20 dnů při pokojové teplotě stát a už nemícháme. Po 20 dnech stočíme do litrových láhví, tak že hadičku zastrčíme do 4l sklenice, nasajeme pusou (klidně ocet můžeme polknout a zapijeme vodou) a necháme ocet téct do menších láhví. 4l sklenice musí být výš jak láhve. Hadičku
neponoříme úplně na dno do kvasinek. Hustý zbytek ze dna sklenice vyhodíme. Láhve opatříme uzávěrem a datumem.