| Téma | |
|---|---|
Babočka paví oko - Inachis ioBabočka paví oko - Inachis io Synonyma: Aglais io, Nymphalis io, Papilio io Čeleď: Nymphalidae - babočkovité Inachis io vytváří na lícní, karmínově červené straně křídel velké oční skvrny. Tato kresba souvisí s obrannou strategií u baboček, které se zavřenými křídly sedají na různý podklad… | |
Brouk smrtníkPřed vchodovými dveřmi na chodníku jsem uviděla tohoto brouka. Zjistila jsem, že se jedná o Blaps mortisaga, Smrtník obecný. Podle latinského významu druhového jména mortisaga. Morti - znamená smrt a saga znamená říci. Volně přeloženo předzvěst smrti. Tak jsem zvědavá na koho to slovo padne :(. | |
Cizokrajní živočichovéCizokrajní živočichové Jelikož mám moc ráda i ptáky a zvířata, přidávám jich sem několik pro zpestření v té záplavě různých rostlin :) Berneška velká - Branta canadensis Larus delawarensis - racek delawarský Sysel - Ammospermophilus leucurus Tyto živočichy jsem vyfotila při mých výpravách za… | |
Čolek horský - Ichthyosaura alpestrisSynonyma: Triturus alpestris, Mesotriton alpestrisDalší názvy: čolek alpský, čolek horní, čolek nejmenší Čeleď: Salamandridae - mlokovití | |
Čolek obecný - Lissotriton vulgarisSynonyma: Triturus vulgaris, Triton taeniatusDalší názvy: čolek barsitý, čolek tečkovaný, čolek žíhaný Čeleď: Salamandridae - mlokovití | |
Ještěrka živorodá - Zootoca viviparaČeleď: Lacertidae - ještěrkovití | |
Komáři a jezírkaVoda je pro zahrádkáře moc důležitá. Ale když je hladina volná a je teplé počasí za nedlouho se ve vodě objeví komáří larvy, kukly a pak se již rozlétnou tisíce dospělých komárů různých druhů. Chraň nás Bůh! Je to nepříjemné ale i nezpečné, neboť se stále objevují i u nás nové nemoci,… | |
Lišaj vrbkový - Deilephila elpenorČeleď: Sphingidae - lišajovití Loni jsem na keři venkovní nevymrzající drobnokvěté fuchsie našla tohodle tvora, nevíte někdo, co je to za housenku? | |
Motýli - jak přilákat motýly do zahradyJaké keře vysadit, aby do zahrady létali motýli? máme komuli, které jsou další, také máme různě barevné květiny, ale něco co je obzvlášť láká | |
Nosorožík - Copris lugubrisNosorožík - Copris lugubris Čeleď : Scarabaeidae - vrubounovití Místo : Libanon Včera jsem vyfotila brouka, o kterém se rozhodně nedá říct, že je krasavec. Ale je zajímavý. Viděla jsem něco takového prvně. Nejsem si 100% jistá jménem, ale Copris to bude :) Tito brouci se živí trusem, takže tady má… | |
Octomilka - DrosophilaOctomilka se také lidově nazývá banánová muška nebo případněji octová či ovocná muška, což odkazuje na charakteristický výskyt mnoha druhů na přezrálém nebo hnijícím ovoci. Příslušníci příbuzné hmyzí čeledi vrtulovitých (Tephritidae) jsou také nazývány ovocné mušky, ale ty se primárně… | |
Otakárek fenyklový - Papilio machaonČeleď: Papilionidae - otakárkovití Synonyma: Papilio machaon britannicus Patří mezi nejkrásnější a největší denní motýly ČR (rozpětí křídel dosahuje velikosti 7 – 9 cm) a ohrožené druhy motýlů ČR. Potravní spektrum housenky není tak úzké jako u jiných druhů: živí se listy různých miříkovitých… | |
Otakárek ovocný - Iphiclides podaliriusSynonyma: Papilio podalirius, Cosmodesmus podaliriusČeleď: Papilionidae - otakárkovití Obývá teplé oblasti, hlavně jižní svahy pokryté křovinami. V ČR je vzácnější než příbuzný otakárek fenyklový. Hojnější je v jižní Evropě, např. v Řecku, Chorvatsku, Španělsku, Portugalsku, kde se vyskytuje… | |
Pachový ohradníkPachové ohradníky jsou speciální pěny, které vydávají pro zvěř odpudivý zápach. Používají se u silnic aby zvěř nevstupovala na vozovku. Tato pěna byla uprostřed lesa a měla pravděpodobně zabránit okusu mladých rostlin. Nejedná se tedy o houbu. Klíčová slova: odpuzovač zvěře, odpuzování zvěře,… | |
Podzim - živočichovéNěkolik mých víkendových úlovků. YOS, nemohl by zase ten Váš znalec poradit? Vůbec nevím, pod čím to hledat. Předem dík. | |
Ropucha obecná - Bufo bufoSynonyma: Batrachus buffo, Bombinator ventricosus, Buffo strumosus, Bufo alpinus, Bufo carbunculus, Bufo cinereus, Bufo cinereus var. hybridus, Bufo cinereus var. medius, Bufo cinereus, Bufo communis, Bufo commutatus, Bufo ferruginosus, Bufo minutus, Bufo palmarum, Bufo rouselei, Bufo rubeta var. robustior, Bufo spelaeus,… | |
Skokan hnědý - Rana temporariaDalší názvy: žába alpská, žába dešťová, žába hnědá, žába ploskohubá Čeleď: Ranidae - skokanovití Skokan hnědý je obojživelník z čeledi skokanovití. Patří k nejhojnějším žábám střední Evropy. | |
Skokan zelený - Pelophylax esculentusSynonyma: Rana esculentaČeleď: Ranidae - skokanovití Silně ohrožený druh | |
Slunéčko dvouskvrnné - Chilocorus bipustulatusToto mrňavé slunéčko, velké asi 3mm lezlo po stole u nás na terase v Holandsku. Moc informací jsem nenašla. Na Slovensku snad jen na jednom místě na borůvkách. Je tak malé, že ho lehce přehlédnete. Přes lupu jsou krásně vidět ty červené skvrny seřazené příčně na zádech, které někde splývají… | |
Slunéčko sedmitečné - Coccinella septempunctataSynonyma: Coccinella bruckii, Coccinella confusa Další názvy: beruška Čeleď: Coccinellidae - slunéčkovití Třída: Insecta - hmyz Slunéčko sedmitečné je velmi rozšířeným druhem žijícím téměř všude, kde se vyskytují mšice a červci, jimiž se živí jak larvy, tak dospělí jedinci. Je považováno… | |
Slunéčko východní - invazeDotaz!!! Nezpozorovali jste velké množství slunéček? :rolleyes: Nejen v zahradě, ale i v bytě jim máme nápadně moc. Lítají kolem Vás a jsou otravné. Nejsou to naše slunéčka sedmitečná, která jsou červená a mají 7 černých teček. Slunéčko východní je velice podobný brouk, ale méně červený… | |
Soumračník jitrocelový - Carterocephalus palaemonSynonyma: Papilio palaemon, Papilio brontes, Papilio paniscusČeleď: Hesperiidae - soumračníkovití | |
StrakyRáda bych vám přiblížila straky!!!! na mé zahradě od té doby co jsme se naučili společně i se psi žít my je necháváme dojídat psí žradlo a granule a oni se na oplátku starají o naše stromy, před dvěma roky sousedovi sjeli špačci celou úrodu, jsme hned u plotu a my měly super úrodu naše straky… | |
Užitečný hmyzTyto tenké, delší mouchy jsou velice užitečné. Nezabíjejte je!!! Často přiletí za světlem i do domu. Přiklopím na ni skleničku, opatrně podložím papírem a jdu ji ven vypustit. Patří do čeledi Ichneumonidae - lumkovití. Jsou to predátoři, kteří nám pomáhají zbavit se mšic, molic atd. Např.… | |
Užovka obojková - Natrix natrixSynonyma: Coluber natrix, Coluber persa, Coluber scutatus, Coluber torquatus, Natrix vulgaris, Tropidonotus ater, Tropidonotus natrix, Tropidonotus natrix var. bilineataČeleď: Colubridae - užovkovití | |
Vodní šneciDotaz: Prosím o radu. Mám zahradní jezírko a asi s koupenými lekníny se mi tam dostali vodní šneci a nevím jak se jich zbavit. Odpověď: Vodní šneci by neměli ničemu škodit, pokud se jich však chcete zbavit, pak je musíte vybrat ručně. | |
Vroubenka americká, druh plošticeČeleď: Coreidae Místo: v domě v Čejkovicích Tato velká ploštice měří asi 2cm a její dlouhé antény 1,5cm. Je červenooranžová a při nebezpečí vypouští buď nevoňavé pižmo nebo vonící po jablkách, borovici atd. Já osobně jsem k ní nečuchala. Objevují se od srpna do října. Přes zimu se ukrývají… | |
Zima - živočichovéZimoviště hmyzu Suché stonky a plody trvalek slouží jako potrava ptákům a zimoviště hmyzu. Pokud vám suché rostliny na zahradě vadí, uschlé části rostlin ostřihejte a uskladněte je v celku až do jara v nějakém málo navštěvovaném koutu zahrady. Rada z rubriky Co je důležité v prosinci | |
Zmije obecná - Vipera berusSynonyma: Chersea vulgaris, Coluber berus, Coluber caeruleus, Coluber chersea, Coluber chersea var. marasso, Coluber melanis, Coluber prester, Coluber sachalinensis continentalis, Coluber scytha, Coluber vipera anglorum, Echidnoides trilamina, Pelias berus, Pelias berus lugubris, Pelias berus var. chersea, Pelias berus… | |
Živočichové - 2016Živočichové - 2016 Trošku živočichů pro zpestření. V Polabí se prý hodně rozmnožili kormoráni, jinak jsou tu k vidění divoké kachny, lysky i labutě |