| Téma | |
|---|---|
Blahočet - pěstováníDobry den Pri svych potulkach po Nemecku jsem natrafil na zajimavy zahradni okrasny strom. Nemuzu vsak najit nikde jeho nazev. Vypada to jako neco mezi jehlicnanem a palmou. Je to vhodny strom i do nasich zemepisnich sirek? Dekuji moc za odpoved S pozdravem KD Dotaz zaslaný mailem na garten.cz | |
Borovice - nemociBorovice opadala, znovu obrazila k naší spokojenosti. Letos obrazila krásné výhonky a vypadalo že kvete, (?) květy začali vypadat že budou šišky, v současné době "toto cosi" opadává. Další kalamita začala žloutnout větev, uprostřed stromu z návětrné strany.Po ohledání jsem zjistila u větve teče… | |
Borovice - pěstování ze semeneDotaz: Dobý den, koupil jsem si semena borovice osinaté. Vím jen, že se sejí tak asi v dubnu. Do jakého substrátu je vysít? Mohu je sýt do kontejneru po jedné? Odpověď: Použijte kompostní substrát vylehčený pískem v poměru 2:1. Do květináče bych vysela více než jedno semínko a po vzejití bych je… | |
Borovice - škůdciMáme na zahradě krásnou 4 letou borovičku (teda asi jsme měli :( ). Včera jsem zjistila, že ji napadla nemoc nebo škůdce. Všechny horní větvičky jsou bez jehličí, na kmenu i větvích jsou malé rezavé "hovínka" - vypadá to jako malinké housenky (vel 1,5-2mm). Na některých větvích je vidět, že jehličí… | |
Borovice - škůdciObaleč prýtový - Rhyacionia buoliana, housenky této noční můry se vyvíjí uvnitř, na bázi mladých přírůstků - prýtů, na 8-12letých borovicích, vystavené velkému sluníčku a v závětří. Housenky začnou řádit brzy v květnu. Napadená místa lze rozpoznat. Deformují a ničí větve hlavně borovice… | |
Borovice černá - řezMám černou borovici asi 2m vysokou a chtěla bych ji udržet v této výšce. Mohu ji v květnu zastřihnout? Děkuji za odpověď. Marta Vlasáková | |
Borovice černá - zkrácení stromuDobrý den. Chci se zeptat,zda má někdo zkušenosti se zkrácením vzrostlé borovice černé. Jedná se o asi 12m vysoký strom. Zajímalo by mě jak, kdy a o kolik je možné výšku zkrátit, včetně větví,resp. zda se dá vůbec zkracovat, aby to neohrozilo existenci stromu a také, aby to esteticky vypadalo přijatelně.… | |
Borovice černá 'Brepo' - zrznutí jehličíProsím o radu. Před cca měsícem jsme si koupili cca 150 cm velkou borovici Pinus Brepo na kmínku. Je stále ještě v původním květináči, zalévaná, ale nepřelévaná. Asi týden po koupi začala zrznout jedna větev v koruně o ploše cca 30 x 40 cm. Domnívali jsme se, že je to zřejmě způsobeno poškozením… | |
Borovice kleč - zaštipováníDobrý den, mám na zahradě několik boroviček kleč a nechci z nich mít obry. Slyšela jsem o zaštipování špíček a tím tvarování rostlin. Ale kdy a jekým způsobem. Můžete mi poradit? Děkuji vám E. Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi Pinus mugo - borovice kleč | |
Borovice zakrslá - stříháníDotaz: Ráda bych se zeptala, ve kterém ročním období se mají zastřihávat zakrslé borovice? Děkuji. Odpověď: Zakrslé borovice se výhradně zaštipují a provádí se to v červnu. Pinus pumila - borovice zakrslá | |
Cypřiš - stříhaníDotaz: Chtěla bych se zeptat, kdy máme stříhat cypřiš? Děkuji. Odpověď: Cypřiš řežeme v období březen - duben nebo až ke konci prázdnin. Cypřiš | |
Cypřišek - hnědnutíPoslední zhruba měsíc mi začali odprostřed hnědnou cypřišky - jsou vysoké asi 3 metry a nikdy jsem s tím problémy neměla. Rozházela jsem okolo nich zbytek hořké soli a postříkala jsem je Kuprikolem (nic jiného proti houbovým chorobám jsem neměla po ruce). Můžete mi ještě někdo poradit, co bych… | |
Cypřišovec Leylandův - pěstováníDotaz: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v kterých měsících se zastřihává živý plot z Cupressocyparis x leylandii a v kterém měsíci začít přihnojovat? Odpověď: Zastřihávejte jej v měsících červen - červenec, přihnojovat začněte v dubnu až květnu a můžete až do půlky října až 1x měsíčně.… | |
Hadí smrk - pěstováníDotaz: Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o další radu ohledně pěstování hadího smrku. Jde mi hlavně o vyvazování - podpírání jeho vrcholu. Jak dlouho, nebo do jaké výšky se jeho špička musí zpevňovat? Má být celý jeho kmínek přivázán k opoře? Na co ještě při jeho pěstování mám… | |
Jalovec - rez hrušňováDobrý den, postihl nás problém. Cca před dvěma léty se nám zřejmě od sousedů, kde se jim na hrušních objevila rez, přenesla i na naše tři jalovce. rez hrušňová na jalovci Můžete nám poradit jakým optimálním postupem bychom mohli vzniku rzi na jalovcích zabánit. Tedy jaký postřik a kdy a jak často… | |
Jedle - vánoční stromek v kontejneruNedá mi to a musím se tu s Vámi o něco podělit. Rodiče si letos na vánoce koupily stromek jedle v kontejneru. Moc ji ani nezdobily, sama o sobě byla překrásná. Paní v obchodě jim řekla, že ji pak po vánocích mají dát ven, že by bylo ale nejlepší na jaře buď přesadit do většího kontejneru nebo… | |
Jedle korejská - opadávání jehličíProsím vás, máme zhruba 7 let zasazenou korejskou jedli, krásně rostla, ale nedávno jsem si všimla, že opadává. Mohli byste mi říci jak jí pomoci? Děkuji. Lucie Odpověď MK z FB: Podívejte se na kůru. Mně odešla minulý rok cca 20 letá. Kůrovec zapracoval. | |
Jedle korejská - pěstováníMáme 4 roky korejskou jedli, při sázení měla asi 1,30m na výšku, za první dva roky povyrostla vždy asi o 20 cm, byla krásně hustá a pravidelná, od loňského do letošního jara vyrostla o 90 cm, celý vršek je skoro bez větví, letos od jara vyrostla zase o 60 cm. Nevím co s tím dělat, má někdo zkušenost… | |
Jedle korejská - pěstování ze semenZdravím.Může mi někdo poradit jak vypěstovat korejskou jedli ze semen.Dvakrát jsem to zkoušel,ale bez úspěchu.Děkuji za odpověď. | |
Jedle korejská - roubováníDobrý den. Prosím o radu v kterém období a jakým způsobem roubovat korejskou jedli.Předem děkuji. | |
Jedle nikkoská - pěstováníDobrý den, dnes jsem zasadila na zahradě stromek 1,5m jedle nikkoské, ale trochu se bojím první zimy (jsem z Vysočiny) a taky nevím jak se popere s vyšší hladinou podzemní vody na stanovišti. Jinak je zasazena spíš na slunném místě, ale pozemek je celkově vlhčí i když to není vyloženě bažina. Proto… | |
Jedle španělská - pěstováníDobrý den, dlouho už toužím obohatit svou zahradu o jedli španělskou Abies pinsapo. Máte ji někdo? Jak velkou? A jaké máte zkušenosti s jejím pěstováním? Jak zajistit vápenitou půdu? A jak je to s reakcí na průvan? Přemýšlím o koupi "glaucy" nebo "aurey". U mě by se jednalo o solitér v zadní části… | |
Jehličnany - hnědnutí a opadávání jehličíProsím o radu, na koho se obrátit, případně, kdo pomůže určit chorobu stromů v zahradě - smrky, jedle, borovice, modříny (oblast Ostrava). Všechny jehličnaté stromy začínají mít hnědé až rezevé jehličí, které opadává. Zatím zůstaváji letošní výhonky. Některé borovicové klče usychjí… | |
Jehličnany - hnojeníDotaz: Mohu jehličňany, thuje a ost. okrasné dřeviny na jaře (duben) pohnojit cereritem? Děkuji. Odpověď: Cererit lze používat po celou vegetační dobu, nejlépe na jaře a na podzim, nebo místo něj použít specializovaná hnojiva např. značky Floria na konifery a jiné druhy, na podzim můžete také aplikovat… | |
Jehličnany - hnojení před zimouDraselná hnojiva (Kamex, Korn Kali, chorid draselný) posilují jehličnany na zimu. Draslík a také hořčík a síra rostlinám pomáhají úspěšně přežít chladné období. Nasypejte hnojivo do okruhu kořenů, zejména u mladých či čerstvě vysázených rostlin. V tomto období už na zahradě nepoužívejte… | |
Jehličnany - kdy opadávají šiškyDobrý den, chtěla bych, zda byste mi někdo nemohl napsat kdy opadávají šišky z nejběznějších druhů jehličnanů. Abych viděla, kdy je možné je sesbírat. Stačí zhruba. | |
Jehličnany - množeníDotaz: Dobrý den, jak a kdy během roku nejspolehlivěji množit okrasné jehličnany, thuje, smrky apod. Mnohokráte děkuji! Odpověď: V době největší mízy, což je začátkem dubna a začátkem července. Množíme řízkováním, a to řízky s patkou nebo bez patky. Thuja plicata - zerav obrovský | |
Jehličnany - pěstování ze semenČím to je, že mě vloni nevzešly ze semen různé dřeviny, kde jsem udělala chybu,jak se mají správně vysazovat,jedle, cedry a je toho spoustu a co je pravdy na tom, že by se měly dát na chvíli i do mrazáku ty semena,namočit, to ano! Děkuji IK | |
Jehličnany - rychle rostoucí druhyDobrý den, chtěl bych poprosit o radu, potřeboval bych vysadit před dům nějaký rychlerostoucí jehličnan, avšak mám na něho prostor jen 1,5m x 1,5 m, proto musí být nejen rychlerostoucí, ale zároveň úzký. Prosím o napsání pár tipů, které by splňovaly tyto dva požadavky. Ideální by byla maximální… | |
Jehličnany - živé ploty z jehličnanůJe vhodný tis na živý plot samostatný nebo je lépe jej s něčím kombinovat? |