jitulo, našla jsem na jednom diskusním foru tyto dvě odpovědi......

1.  Magnolie patří k několika stromům a keřům, které opravdu nepotřebují řez. Sama si vytváří pěknou korunu, a kvete rok od roku bohatěji. Pokud chcete malý stromek, tak si vyberte odrůdu, která je už sama od sebe menší, nebo roste keřovitě.            

2..Magnolie - pěstování a střihání
Magnolie se z důvodu rozkošatění nebo násady na kvetení zásadně nestříhá!!! Řez u magnolie se provádí pouze z důvodu odstranění suchých větví nebo když nám přerůstá do nežádoucího prostoru. Snáší řez v každém období. Já jej provádím po odkvětu a rány ošetřím stromovým balzámem.
Podotýkám, že dnes se prodávají magnolie s menším vzrůstem pro ty, kdo jsou nějak v zahradě prostorově omezeni. Naše školky je dováží, tuším z Holandska. Je pravda, že i květy jsou menší.
Dále bych chtěl podotknout, že magnolie nasazuje na květ již v létě
Jadrný j
Taky jsem měla magnolii a potřebovala jsem ji ostříhat, ale zahradník mě od toho zrazoval...nechala jsem ji tak, kvetla nádherně, ovšem manžel mi ji vykopal, protože prodlužoval garáž a zavazela mu, po přesazení se totiž špatně ujímá, tak jsem o ni přišla....
Další informace v článcích o rostlinách
Magnolia x 'Iolanthe' - magnólie Magnolia x 'Iolanthe' - magnólie
Magnólie Iolanthe je novozélandským hybridem, který vyšlechtil a v roce 1984 představil jeden z největších nadšenců pro křížení magnólií na světě vůbec Felix M. Jury. Chcete-li znát přesnou rovnici křížení, připravte se na dlouhý řádek: Magnolia x. soulangeana …
Magnolia 'Satisfaction' - magnólie, šácholan Magnolia 'Satisfaction' - magnólie, šácholan
Satisfaction je evropskou novinkou mezi magnóliemi z roku 2002. Její původ není doložený a zatím o ní není mnoho informací. Přesto se velmi rychle stala jednou z nejprodávanějších. Jedná se o nižší až středně vzrůstnou magnólii se středně velkými až velkými …
Magnolia x 'Manchu fan' - magnólie Magnolia x 'Manchu fan' - magnólie
Z Nového Zélandu, rodiště raritních magnólií, přichází další klenot, tentokrát v bílé barvě. Jmenuje se Machu Fan a nabízí elegantně polorozevřené květy střední velikosti a čistě bílé barvy s jemně narůžovělým nádechem zespoda kalichu. Okvětní plátky …
Magnolia x 'Felix' - šácholan, magnólie Magnolia x 'Felix' - šácholan, magnólie
Magnólie Felix (rovněž prodávána pod názvem Felix Jury) je nedávnou novinkou na poli těchto novozélandských krasavic, kterou vyšlechtil Mark Jury a pojmenoval na počest svého otce, který se šlechtěním magnólií začal zabývat již v polovině minulého století …