Dobry den,
chtěla bych zhruba na 1,5 metru čtverečním vysázet různé druhy astilbe.
Mohl by mi někdo prosím poradit, jak daleko od sebe mám rostlinky vysazovat, aby vznikl hodně hustý porost. Nevím, jak moc se Astilbe rozrůstá.
Na netu jsem našla spoustu krásných obrázků nádherně kvetoucích rostlin a sousedka má také tuto rostlinku a nekvete nic moc. Přitom jsem se dočetla, že je to velice nenáročná rostlina. Existuje nějaké speciální hnojivo?
Děkuji
Myslím, že vytvářet hustý porost není dobrý nápad. Záleží samozřejmě na tom, jak velké a životaschopné máte sazenice, jak bohatá a vlhká půda je ve Vaší zahradě, ale každopádně byste měla nechat každé sazenici prostor, aby se mohly svobodně rozrůstat. Pokud nechcete, abyste musela po 2 letech rostliny redukovat, minimální vzdálenost mezi jednotlivými sazenicemi by měla být aspoň  30 cm. Není rovněž vhodné jednotlivé barevné odrůdy nasázet jako "mix", na přeskáčku, ale naopak vytvořit větší plochy, osázené několika rostlinami stejné  barvy. Vyšší odrůdy by měly být vysazeny uprostřed porostu, nižší na okrajích.
  Astilbe, jako rostlina z podhůří, potřebuje chladné, vlhké stanoviště, nejlépe v polostínu, ale na vlhčím stanovišti roste a kvete dobře i na plném slunci.  Nesnáší přeschnutí. Vyžaduje humozní, výživnou, raději mírně kyselou půdu.
   Nejlepší umístění pro Astilbe je na březích větších vodních nádrží ( prospívá vlhký vzduch ). Na dobrém stanovišti vydrží bez ošetření mnoho let, ale je vhodné starší, nad povrch půdy vyrůstající trsy zasypávat kompostem  s rašelinou. Samozřejmě neuškodí, hlavně na jaře, přihnojení průmyslovými hnojivy, např. ledkem, NPK nebo Cereritem.

Astilbe x rosea - Čechrava

Astilbe x rosea - Čechrava

Další informace v článcích o rostlinách
Astilbe x arendsii 'Fanal' - čechrava Astilbe - čechrava
Atraktivní barvy, krásné listy, záliba ve stinných místech a značná mrazuvzdornost: to jsou vlastnosti čechrav (Astilbe). Kdo by se divil, že tyto drobné, v létě kvetoucí trvalky patří k nejoblíbenějším zahradním rostlinám? A pokud váháte, zda si čechravu …
Astilbe - čechrava Astilbe - čechrava
Dlouhověká trsnatá trvalka je ozdobná květy i sytě zelenými lesklými trojčetnými listy. Vzpřímené olistěné lodyhy nesou husté laty bílých, růžových fialových až rudých květů, vhodných k řezu i sušení …
HomeDeco SMP a.s. | 14.01. 2008
Astilbe x arendsii 'Fanal' - čechrava Arendsova Astilbe - čechrava
Awamori-So – pěnová květina. Tak nazývají čechravu v její domovině – Japonsku. Někdy se na ni pozorně zadívejte a pochopíte proč. Nádherná květenství čechrav se hojně uplatňují v elegantních aranžmá a bývají rovněž součástí výzdoby při tradičních …
Astilbe - čechrava (PPH) Astilbe - čechrava (1)
Čechravy patří mezi vytrvalé byliny. Původní druhy pocházejí převážně z východní Asie. Zahradníci si je vybírají na přistíněná místa. Do Evropy připutovaly v osmnáctém století, ale příliš se nepěstovaly, protože čisté botanické druhy nejsou moc atraktivní …