Mám krásný bujný zimolez, který se pne kolem takového žebříčku u studny, ale je už moc veliký, vytvořil nevzhledný kužel..... hodil by se mi víc u drátěného plotu kolem zahrady, tam by se mohl pnout do sytosti....  myslíte, že bych ho tam mohla přesadit? přežil by to? a je to vhodné teď? díky za rady
Dobrý den , mám popínavé  zimolezy moc ráda . Např. Lonicera halliana  úžasně voní  - sedět pod obloukem osazeným tímto druhem je obzvláště v podvečer pohádka.Ale vyčítám jim jednu věc : věkem vytvoří v horní třetině trelážky , mřížky či jakékoliv opory takovou hlavu - zával větviček a na těch pak kvetou.Ten popis o " nevzhledném kuželu" mi to připomněl a tak se domnívám , že tazatelce udělá to samé na plotě .U mne aspoň nezahustí od spodu , ale udělá chumel v cca 1,5 m , tak aby jste nebyla zklamaná . Ploty nechávám  proplést Clematis alpina ( musí to být  ta alpina ) . Jedna rostlina do 5 let pokryla 9 m na délku a to v celé ploše plotu - a ty stovky  květů cca v červnu.Plot to nestrhne a nepoloží , pokud by jste musela plot natírat tak sestříháte plamének a do dvou let to zvládne popnout znovu ze starých kořenů.
Doporučuji ke zvážení také možnost množení zimolezů ,ať křovitých,nebo ovíjivých, dřevitými řízky. Řežou se začátkem zimy,pokud možno za bezmrazého dne,z letorostů.Stačí řízek se 2 internodii,snažíme se ale vybírat výhony s kratšími vzdálenostmi mezi internodii - nemusíme je pak sázet hluboko.Je to důležité zejména u řízků ovíjivých zimolezů,které se doporučuje sázet po 3 kusech do květináče,nebo kontejneru a nechat zakořenit v pařeništi,nebo ve studeném skleníku.Je ale také možné uložit řízky do písku,aspoň 25 cm hluboko,ve venkovním záhonu a vysadit je až na jaře.Je rovněž možné ovíjivé zimolezy množit pohřížením letorostů.
Další informace v článcích o rostlinách
Lonicera - zimolez Lonicera - zimolez
Zimolez se hodí do zahrady u venkovského stavení stejně dobře jako do moderně pojaté zelené oázy. Tato nenáročná popínavka snadno a rychle dobude každou nabídnutou oporu …
Lonicera sempervirens Blanche Sandman - zimolez (PROVOBIS) Lonicera sempervirens - zimolez
Oblíbená a poměrně nenáročná popínavá dřevina zejména na polostinná stanoviště má celou řadu druhů a kultivarů …
PRO VOBIS, s.r.o. | 15.08. 2011
Lonicera x tellmanniana - zimolez Tellmannův Lonicera x tellmanniana - zimolez Tellmannův
Bujně rostoucí liána s jasně žlutými květy, vyžaduje více chráněné a spíše slunné stanoviště. Původ: Vyšlechtěn v Maďarsku v Budapešti kolem roku 1920 křížením Lonicera sempervirens a Lonicer tragophylla …
Lonicera henryi - zimolez Henryův Lonicera henryi - zimolez Henryův
Odolná stálezelená liána s drobnými oranžově-červenými květy. Jedna z mála alternativ k nejznámějšímu břečťanu, narozdíl od něj vyžaduje ale oporu k uchycení ovíjivých výhonů …