Nedalo mi to a hledala jsem po internetu, protože Crocus sativus - Šafrán setý semínka tvoří. Našla jsem, že Vás krokus je Crocus cartwrightianus - Šafrán Cartwrightův (synonym Crocus officinalis). Ten Váš je planá, zmutovaná původní forma (změna v chromozomech - triploidní) Šafránu setého. Tento zmutovaný krokus se dokáže přizpůsobit počasí. Podle mne je to tak napůl. Díky Vaší péči přežívá i 20°C mrazy.
Paní "YOS" mi nasadila brouka do hlavy, že bych se spletla?
Mám hodně literatury a tak mi to nedalo a prošla jsem ji. I odborníci na cibuloviny uvádí, že crocus sativus netvoří semena, množí se pouze vegetativně. I když jeho český název šafrán setý může mýlit. A zapoměla jsem ještě na jeden znak - tento crocus krásně voní !
V jedné starší knize jsem našla zmínku o jedné z četných variet a sice C.sativus var. cartwrigthianus.
A tak stále doufám, že mám ten pravý C.sativus, třeba některou z jeho variet. Vykazuje znaky, které to potvrzují: nikdy jsem nenašla semínka, voní a neochotně kvete. Přesněji by dokázal určit asi jen botanik.
Nemám zkušenosti s Crocus sativus, ale mám jiný, na podzim kvetoucí, Crocus speciosus. Podobně jako paní "skalka" je mám vysazeny na plném slunci, v propustné půdě. Nijak je nepřikrývám, ani zvlášť nezalévám, hnojím jen zjara Cereritem. Kvetou v září bez listů, které raší až na jaře. Velmi bohatě se množí dceřinnými hlízkami - zjara to vypadá jako trávník. Některý rok vytvoří i semena. Pro bohatší kvetení ale doporučuji aspoň 1x za 2 roky záhon v létě probrat, vybrat největší květuschopné hlízky a ty v srpnu zasadit. Drobné hlízky rozdat nebo vyhodit - bývá jich veliké množství.
Plně potvrzuji, crocus speciosus je velmi plevelivý. Z počátku jsem měla radost jak se mi krásně množí a kvete, až jsem ho neuhlídala a hlízky se dostaly až ke kořenům lýkovce a mám s tím nyní problém. Ráda bych je vydloubla, ale bojím se, abych při tom nepřišla o lýkovec ...